Platform21

Wednesday, September 12, 2007

Anina stelt Oscarette voor

Het online kunstproject Anina.be presenteert tijdens de maanden september en oktober het videoproject 'Oscarette'. Daarbij tonen vier Vlaamse kunstenaressen een uiteenlopende waaier van videostijlen. Het project 'Oscarette' is meteen een aanloop naar een groter online videofestival dat Anina (Antwerp Internet Art) voor volgend jaar op het getouw heeft gezet in een virtuele wereld. De vernissage van de tentoonstelling heeft plaats op vrijdag 14 september om 20 uur in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen aan de Grote Markt 40 in Antwerpen.



Sophie Vanhomwegen beschouwt video als het medium waarin zij haar creativiteit het liefst uit, waarbij ze kan experimenteren met beelden in beweging, met hun kleur en compositie. Haar videowerken vormen geen doel op zich, maar hebben wel een kleine bijbedoeling. Ze wil ermee in slagen om bij mensen bepaalde emoties en gedachten op te wekken. Sophie Vanhomwegen wil haar mening of persoonlijke kennis aan de kijker zeker niet opbrengen, maar hem wel die vrijheid geven om verder zijn eigen ontdekkingen te doen.


Sophie Vanhomwegen studeert aan de Academie van Gent en nam eerder al deel aan tentoonstellingen zoals Kunstbende in Koksijde (2006), Transcript in Koksijde (2006), Xpo KANT in Gent (2006), Quartier Excentrique in Gent (2007), Making Movies in Antwerpen (2007), Kunstbende in Gent (2007) en Bastart in Houthalen-Helchteren (2007). Tijdens Oscarette brengt ze de videofilms 'La Lumière', 'She and Her', 'Ma Vision sur L'Art'.



De Belgische fotografe Sara Claes presenteert in samenwerking met Liesbeth Marit en Ine Claes een film die werd gemaakt als registratie van een performance. De performance gaat over op zoek zijn, aanraking, zintuigen, voelen, blind zijn, liefde en gemis. De kunstenares vindt de online kunstrichting wel interessant omdat het internet zoveel mensen samen brengt en tegelijkertijd een meer afstandelijke manier van communiceren en kijken inhoudt. De performance handelt in zekere zin een beetje over het geforceerd samen brengen van mensen.


Sara Claes studeerde in 2003 af aan de Hoge School Sint-Lukas in Brussel. In 2005 en 2006 volgde ze een post-graduaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. De Vlaamse gemeenschap kende haar in 2006 en 2007 een beurs toe ter ondersteuning van haar oeuvre. Ze nam de voorbije jaren aan verscheidene groepstentoonstellingen in onder meer Antwerpen, Mechelen, Dendermonde, Sint-Truiden en op buitenlandse locaties zoals Amsterdam en Herford. Op Oscarette presenteert Sara Claes de videofilm 'Les Soeurs de Consolation'.



De Gentse kunstenares Nel Aerts brengt tijdens Oscarette de videokunst die aan de hand van een aparte documentatiestijl inzoomt op een fictief ogend verschijnsel. Begrensde, symmetrische kubusvormen in een monumentale non-ruimte worden bewoond door onbestemde schepsels. Daarin wordt een wisselwerking gegenereerd tussen compositie en symmetrie en wordt een typisch menselijk gedesoriënteerd gevoel gecreëerd. Met de camera onderzoekt Nel Aerts dit vreemde gebeuren, waarbij ze de vraag stelt of het mogelijk is om een leefbare compositie uit te bouwen binnen een dergelijke anonieme wooncultuur.


Nel Aerts studeerde aan de Academie van de Hoge School Gent. Ze zit momenteel in haar laatste jaar bachelor nieuwe media. Ook zij nam deel aan diverse tentoonstellingen en verscheidene van haar werken zijn ook online terug te vinden. Op Oscarette toont ze de video 'Composition of Inhabitants'. De muziek op de video werd gecomponeerd door Simon Halsberghe.



Laure-Anne Jacobs, kunsterares en initiatiefneemster van anina.be, toont eveneens video. Zij maakte hiervoor drie filmpjes 'Rainwater', 'Ontkoppeling en 'Momento'. Vanuit detail, symbool en expressieve filmbewerking zijn de drie filmpjes  een soort experiment om met voor de hand liggende elementen korte verhaaltjes te bundelen. Met Anina wil Laure-Anne Jacobs zowel met andere kunstenaars als met het publiek in interactie treden. Anina wil ernaar streven om online kunstenaars elk vanuit hun eigen discipline met elkaar samen te werken.


Antwerp Internet Art is een virtueel platform voor internetkunst. Om de twee maanden wordt een nieuw online kunstproject voorgestelt. Elke nieuw kunstpresentatie wordt gekoppeld aan een reële avondopening.  Elke vorm van media of internetkunst is mogelijk, zoals mixed media, fotografie, geluidskunst, interactieve media of korte videomontages.


Na de openingsavond is de tentoonstelling 'Oscarette' uitsluitend te bekijken op www.anina.be.


Voor verdere informatie: antwerpinternetart@gmail.com, 0496/049909 of 03/2377955.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home